Vermogensongelijkheid, wat is het probleem en wat doen we eraan?

Veel politieke aandacht gaat uit naar verschillen in inkomen en ‘sterke schouders’ die ‘de zwaarste lasten’ moeten dragen. Hierbij wordt over het algemeen gedacht aan een progressieve inkomstenbelasting. Maar wat te denken aan de enorme verschillen in vermogens? En dan vooral over het effect daarvan op het ontstaan en de instandhouding van een vermogende klasse.

Eén van de meest cynische gevolgen van vermogensongelijkheid is het feit dat huishoudens met grotere vermogens veel goedkoper uit zijn. Wonen is een stuk goedkoper als je huis afbetaald is en voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp. Vermogensongelijkheid vergroot dus inkomensongelijkheid wordt doorgegeven aan volgende generaties. Ouders kunnen hun kinderen een betere opleiding geven, een introductie tot de juiste netwerken, een startkapitaal voor onderneming en de eerste eigen woning etc. Hoe groter de ongelijkheid is, hoe meer dit leidt tot het ontstaan en instandhouding van een bezittende klasse. En omgekeerd: kinderen die in armoede opgroeien hebben grote kans hun leven lang daar niet uit te komen.

Kunnen we hier iets aan veranderen? Of sterker: is die verandering niet heel hard nodig?

Dr. Dick Timmer, assistent professor in de ethische en politieke filosofie aan de Technische Universiteit van Dortmund en GroenLinks Tweede Kamerlid Senna Maatoug geven hun visie op dit probleem en daarna gaan zij met elkaar en de zaal in discussie over vermogensongelijkheid en vooral over wat we eraan kunnen doen.

Meld je aan voor de 1 meiviering door onderstaande formulier in te vullen 👇

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.