GroenLinks Amsterdam wil dat ongedocumenteerde vluchtelingen uit de LHBTIQ+ gemeenschap op opvang kunnen rekenen. Dat staat in schriftelijke vragen die raadslid Tirza de Fockert vandaag indiende naar aanleiding van het op straat zetten van de Oegandese vluchtelinge Justine.

Justine werd afgelopen vrijdag, midden in de Amsterdam Pride week, op straat gezet door de nonnen van Missionaries of Charity. Ze was per direct niet langer welkom in de opvang die zij bieden aan kwetsbare vrouwen en kinderen. De aanleiding? Justine had verteld dat ze de volgende dag op de boot van GroenLinks mee zou varen tijdens de Canal Parade.

De nonnen verklaarden tegenover AT5 dat Justine vanwege haar lesbische geaardheid ‘een gevaar’ was voor de kinderen en vrouwen in de opvang. Justine heeft asiel aangevraagd op basis van haar seksuele identiteit, maar de IND wees die aanvraag af. Ze bereidt op dit moment een nieuwe aanvraag voor.

Genoeg bedden

Omdat Justine nog geen verblijfsvergunning heeft zijn haar opties voor opvang beperkt. Er is maar een klein aantal bedden, zeker in de opvang voor enkel vrouwen, zoals die van Missionaries of Charity. De fractie van GroenLinks in de Amsterdamse gemeenteraad is dan ook geschokt dat een lesbische vrouw op deze manier gediscrimineerd wordt. “Het is stuitend dat een organisatie die opvang biedt aan de meest kwetsbare mensen eist dat iemand haar eigen seksuele identiteit verzwijgt,” zegt raadslid De Fockert.

De Fockert vraagt het college van B&W of het vaker voorkomt dat organisaties die zorgen voor opvang vluchtelingen weigeren op basis van hun geaardheid. Het raadslid wil weten of er in de Amsterdamse opvang wel genoeg bedden zijn die specifiek bedoeld zijn voor mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap, en of deze ook voor ongedocumenteerde vluchtelingen beschikbaar zijn. “Als er daar niet genoeg van zijn moet het college kijken of dit aantal kan worden uitgebreid,” aldus De Fockert.

Kiss-in

Het raadslid zal aanwezig zijn bij de lesbische kiss-in, die op woensdag 8 augustus om 18.45u zal beginnen voor de deur van Missionaries of Charity aan de Egelantiersstraat 147. De kiss-in is een initiatief van RozeLinks, de werkgroep seksuele- en genderdiversiteit binnen GroenLinks. De organisatie wil met een zo groot mogelijke groep laten zien dat Amsterdammers deze vormen van discriminatie niet accepteren. Amsterdam moet een stad zijn waarin iedereen vrij is om zichzelf te zijn.