Op initiatief van raadslid Fjodor Molenaar gaat het College op korte termijn onderzoek doen naar mogelijke routes voor Groene Lopers en wellicht daarna ook een deel uitvoeren. Dat heeft de gemeenteraad vandaag besloten bij de besluitvorming over de begroting 2014. De Groene Lopers moeten de binnenstad met de groene buitengebieden van Amsterdam verbinden, zorgen voor schonere lucht, meer ruimte voor de fiets bieden en een betere doorstroming in de stad garanderen. Hiermee blijft Amsterdam ook in de toekomst fietsstad nummer één.

In september diende GroenLinks woordvoerder Verkeer en luchtkwaliteit Fjodor Molenaar het initiatiefvoorstel “Groene Lopers voor de Fiets” in, een plan voor het drastisch opwaarderen van de stedelijke infrastructuur voor de fiets. Het voorstel moet een stedelijk netwerk opleveren van hoogwaardige fietsboulevards, aansluiten op bestaande OV-knooppunten, en ervoor zorgen dat meer mensen veilig en comfortabel kunnen fietsen. Meer fietsers zorgen er samen voor dat de luchtkwaliteit in Amsterdam verbetert.

Fjodor Molenaar is verheugd dat de raad nu instemt met deze belangrijke impuls voor de Amsterdamse fietsinfrastructuur: “Met deze groene lopers kunnen fietsers zich comfortabel, snel, veilig en in schone lucht verplaatsen door de stad en naar groen buiten de stad. Meer mensen kunnen veilig en schoon in Amsterdam in fietsen. Als we kwalitatief goede fietspaden kunnen verbinden met de ommelanden en met de belangrijkste OV-knooppunten maken we fietsen aantrekelijker voor iedereen die in Amsterdam werkt, woont en recreëert

Lees het originele GroenLinks-plan Groene lopers voor de fiets in de bijlage onderaan dit bericht